Pasztet z selera

Pasztet z selera

Składniki:

2 selery

2 cebule

2 jajka

1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej/orkiszowej

1/2 szklanki wody

50 ml sosu sojowego

4-5 łyżek masła/oleju kokosowego

1 łyżeczka pieprzu ziołowego

1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Selery zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule pokroić w kosteczkę;

w garnku roztopić masło/olej kokosowy, wrzucić cebulę i poddusić kilka minut.

Dodać seler, wodę - gotować do odparowania wody ok.30 minut. Ostudzić.

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.

Rozgrzać piekarnik do temp.180C.

Przestudzony seler z cebulką przełożyć do dużej miski, dodać mąkę, żółtka, sól, pieprz, sos sojowy - wymieszać i w razie potrzeby doprawić do smaku.

Dodać ubite na sztywną pianę białka - delikatnie wymieszać.

Formę (keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć przygotowaną masę; wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.40 minut.

Przed pokrojeniem ostudzić.

ps.można podawać z dodatkiem oleju z pestek dyni :)

Smacznego!

Leave a Reply

* Name:
* E-mail: (Not Published)
   Website: (Site url withhttp://)
* Comment:
Type Code